Fenomen Pazarlama

Fenomen Pazarlama

Birçok marka ürünlerini tanıtmak ve satışlarını artırmak amacıyla reklama başvuruyor. Ancak günümüzde çoğu tüketici satın alım kararlarını reklamlardan çok, diğer insanların deneyim ve tavsiyeleri üzerine oluşturuyorlar. Bu nedenle fenomen pazarlama, insanların satın alma kararlarında çok büyük bir rol oynuyor. Fenomen pazarlama marka ile tüketici arasında çok güçlü bir iletişim ağı oluşturulmasına yardım eder. Eskiden tüketiciler ünlülere güvenirlerdi şimdi ise tüketiciler fenomenlere güveniyor. En eski reklam stratejilerinden biri olan ünlü bir kişinin bir ürünü tanıtması ve ürünü tüketiciye satın aldırma çabasında ünlülerin yerini fenomenler aldı. Instagram, Youtube, tik tok, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarının da popüler, yüksek takipçi sayısına ve yüksek etkileşime sahip olan hesapları, markaların potansiyel müşterilerine, hedef kitlelerine, ürün ve hizmetlerini tanıtmaları için en çok tercih ettikleri ve hedeflerine ulaştıkları pazarlama stratejilerinden biri haline geldi. Kendi topluluklarını oluşturmuş olan fenomenler, tüketiciler tarafından güvenilir ve samimi bulunur. Sosyal medya hesaplarında tüketicilere bir reklamdan çok bir tavsiye olarak yansıttıkları ürünler tüketiciler tarafından tercih edilir. Üstelik fenomen reklam ücretleri bir televizyon reklamına göre oldukça düşük ancak başarısı çok daha yüksek olabilir.

Fenomen Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Fenomen pazarlama hedeflerinizi net olarak belirleyin: Fenomen pazarlama yapmaya karar verdiyseniz hedeflerinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. Kampanya hedefiniz, marka bilinirliği oluşturma veya güçlendirme, ürün, hizmet satışlarınızı arttırma, kaliteli içerikler paylaşma ya da sadece sosyal medya hesaplarınıza olan ilgiyi arttırmak olabilir. Örneğin, sizin amacınız sosyal medya hesabınız için kaliteli içerikler oluşturmak ise, kendisini bu konuda geliştirmiş bir fenomen ile anlaşma sağlamanız doğru karar olur. Sosyal medya hesabını kaliteli içeriklerle süslemiş, tasarım yeteneği, fotoğraf yeteneği yüksek bir fenomen ile çalışmak amacına ulaşmanızda size büyük fayda sağlayacaktır. Başka bir örnekte ise amacınız marka bilinirliği ise sizin için önemli olan sosyal medya hesaplarınıza olan erişim ve etkileşimdir. Amacınıza uygun bir fenomen ile anlaşmak kampanyanızda başarıya ulaşmakta son derece önemli bir rol oynar.

  • Hedefinize en uygun fenomeni seçin: Bir fenomen pazarlama kampanyasında, fenomen seçmek en önemli konulardan biridir. Bir fenomen seçerken dikkate almanız gereken bazı konular; fenomenin sağladığı etkileşim oranı, markanız ve ürününüz ile alaka düzeyi, içeriklerinin özgünlüğü, içeriklerinin kalite düzeyi, içerik paylaşma zamanı ve sıklığı, takipçilerine sağladığı güven duygusu, kitle alakası ve size uygunluğu gibi konular fenomen seçiminde dikkate alınması gereken başlıca konulardandır. Bu konular içinde ise sizi kampanyanızda başarıya götürecek olan en önemli konu fenomenin, işletmenize, markanıza ve hedeflerinize olan alaka düzeyidir. Belirleyeceğiniz fenomen marka kültürünüze uygun olmalıdır. İdeal fenomen takipçileri tarafından güvenilir olarak benimsenmiş ve takipçileri arasında sadakat duygunu oluşturmuş ve takipçileri ile iletişimi güçlü olan kişidir.

  • Sadece Güvenilir Kişilerle Çalışın: Her alanda olduğu gibi fenomen pazarlama alanında da birçok dolandırıcılara dikkat etmek gerekiyor. Fenomen pazarlama alanına yeni başlayan birçok insan fenomen pazarlama alanındaki dolandırıcılığın farkında olmuyor. Bu nedenle güvenilir bir fenomen reklam ajansı ile anlaşmanızda fayda var. Bir ajans ile çalışırsanız hem güvenilir bir kaynakla çalışmış olursunuz hem de fenomen reklam ücretleri konusunda büyük bir tasarruf sağlarsınız. Sizi kandırabilecek olan fenomenleri anlamanın en iyi yollarından biri, fenomenlerin takipçilerinin kimler ve neden takip ettiklerini incelemektir. Örneğin bir fenomenin takipçilerine oranla çok az sayıda paylaşımı ve etkileşimi bulunuyorsa bu durumdan şüphelenmelisiniz. Çoğu sosyal medya platformu bu tür dolandırıcılara karşı gerekli önlemi aldığından dolandırıcılık potansiyeli düşüktür ancak sıfır değildir.

  • Kampanyalarınızda gerçekçi olun: Kampanyalarınızda gerçekçi olmalısınız aksi takdirde gerçekleştiremediğiniz sözleriniz markanıza zarar verebilir, ilerleyen zamanlarda yapacağınız kampanyaları olumsuz etkileyebilir. Her şeyden önce sözlerinize bağlı kalmalı ve güvenilir olmalısınız. Bu konuya bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir giyim markası yaptığı pazarlama kampanyasında ürünü tanıtmak amacıyla 24 saat içinde gönderi ve etiket şartıyla herkese ürün sözü verdi. Sadece birkaç saat içinde sözlerini tutamayacakları kadar fazla geri dönüş aldılar. Sözlerini tutamayarak kampanyayı başarısızlık ile sonlandırdılar. Sonuç olarak sözünü tutamayan marka müşterilerin sinirlenmesine ve marka ile alay edilmesine neden oldu. Bu nedenle kampanyalarınızda sadece gerçekleştirebileceğiniz sözlerde bulunun. 

Fenomen Pazarlama Ücretini Etkileyen Faktörler

 Yazımızın sonuna yaklaşırken fenomen reklam ücretleri hakkında biraz daha bilgi vermek isterim. Bu konuda sizlere net olarak ücretini söyleyemeyiz çünkü fiyatlar değişkenlik gösterecektir. Sizlere ücret değişikliğine neden olabilecek bazı sebepleri listeledik. 

  • Sosyal Medya Platformu Tercihi: Sosyal medya platformu tercihi kampanya için ödenecek ücreti etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Tercih edilecek sosyal medya platformu ücrette değişikliğe sebep olabilir.

  • Takipçi Sayısı: Takipçisi sayısı ücreti etkileyen bir diğer unsurdur. Bir fenomen ne kadar çok takipçiye sahipse, o kadar çok insana ulaşabilir. Genellikle daha fazla takipçiye sahip fenomenler daha yüksek ücret talep ederler.

  • Markanız ve Ürününüz: Bulunduğunuz sektör ve tanıtımını yapmak istediğiniz ürün, kampanyanızın ücretini etkileyebilir. Ayrıca çalışacağınız fenomenin markanıza ve ürününüze uygun olması son derece önemlidir.

  • Kampanya Detayları: Kampanyanın büyüklüğü ve detayları da ücreti etkileyebilecek bir unsurdur. Örneğin; İçerikleri siz mi oluşturacaksınız yoksa fenomen mi? Fenomenden kaç gönderi paylaşmasını istiyorsunuz? Fenomen hangi sosyal medya hesaplarından paylaşım yapacak gibi soruların yanıtı kampanyanın ücretinde değişikle neden olabilecek başlıca nedenlerdendir.

influencer reklam ajansı

0 Yorum

İlk yorum yapan sen ol!

Bir Yorum Bırak