Influencer Nedir

Influencer Nedir

Influencerlar, belirli alanlarda uzmanlıkları ve tanınırlıkları olan bireylerdir. Sosyal medyada takipçi toplulukları vardır, takipçileriyle iletişim kurar ve ürün veya hizmetler hakkındaki görüşlerini paylaşırlar. Yetenekleri ve yaptıkları iş sayesinde güven kazanır ve takipçilerinin satın alma kararlarını etkilerler. Genellikle influencerların fazla sayıda takipçi sayısı olsa da herhangi bir platform için veya sabit bir takipçi sayısı gibi bir kural yoktur. Genellikle, 1000'den fazla takipçisi olan kişiler, iyi bir başlangıç yapar. Takipçi sayılarına göre farklı influencer kategorileri vardır.

Influencer Kategorileri Nelerdir

  • Mega Influencerlar, Milyonlarca takipçi sahip influencerlar.
  • Makro Influencerlar 100.000 ile 999.999 aralığında takipçi sayısına sahip influencerlar. 
  • Micro Influencerlar, 1000 ile 100.000 aralığında takipçi sayısına sahip influencerlar. Birçok influencer bu kategoriye girdiğinden en sık tercih edilen influencer türüdür. 
  • Nano Influencer, 500 ile 1000 aralığında takipçi sayısına sahip influencerlar.

Influencer Olmak İçin Yapılması Gerekenler Listesi

  • Alanızı Seçin: Influencer olmak için ilk yapmanız gereken şey alanınızı seçmek. Alanınızla ilgili araştırmak keşfetmek ve iyi bir anlayışınız ve uzmanlığınız olması önemli bir etkendir ve harika içerik oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Seçilen alandaki uzmanlık seviyeniz, kendinizi bir influencer yapmak için avantaj sağlayacaktır. Alanınızı seçme konusunda fikriniz yoksa, karar vermek için bu alanlara göz atabilirsiniz. Seyahat, moda, sağlık, spor, oyun, teknoloji, sanat

  • Size Uygun Sosyal Medya Platformunuzu Seçin: Alanınızı seçtikten sonraki adımınız, tercih ettiğiniz sosyal medya platformlarını seçmek ve profillerinizi oluşturmaktır. Influencerların çoğu genellikle bir veya iki sosyal medya platformlarında popülerdir. Bu nedenle, çabanızın büyük kısmını size en uygun olduğunu düşündüğünüz platforma odaklamak en iyisidir. Takipçi sayınızı arttırmak için, hedef kitlenize uygun sosyal medya platformunu seçmek çok önemlidir. Öncellikle hedef kitlenizin kimler olduğunu belirleyin, en çok hangi platformlar ile ilgilendiklerini, vakit geçirdiklerini araştırın ve bu platformları kullanmaya başlayın. Ayrıca, sizin alanınızdaki diğer influencerların en çok hangi platformları kullandığına da bakmanız sizi hitap etmek istediğiniz kitle hakkında yönlendirmek açısından önemlidir. Sosyal medya platformlarınızı seçerken, ne tür içerikler üretmeyi ve yayınlamayı düşündüğünüzü ve bu içerikler için hangi platformların en iyi şekilde etkileşim alacağını da dikkate almalısınız. Influencerlar için en çok kullanılan bazı sosyal medya platformları: Instagram, TikTok, Youtube, Facebook

  • Hesabınızı İşletme Hesabı Yapın: Influencer olmak istiyorsanız, çok daha fazla seçenek sunduğu için bir işletme hesabına geçmeniz gerekir. Instagram, Twitter ve Facebook gibi çoğu platform, profil ayarlarında işletme hesabı oluşturma seçeneği sunar.

  • Kitleniz ile İletişim Halinde Olun Onları Anlayın: Sosyal medyada içerik oluşturmaya ve yayınlamaya başlamadan önce hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olup anlamanız gerekir. Influencerlar, takipçileri ile bağlantıları ile etkilidirler. Bunun sebebi, herkese hitap edemeyecek olmaları ve sadece aynı alan içinde benzer ilgi alanlarına sahip olan kişiler ile etkileşime geçmeleridir. Influencer olmak için hangi kitleyi hedeflediğinizi bilmeniz ve ardından sıkı bir takipçi topluluğu oluşturmak için bunu özenli yapmanız önemlidir. Kitlenizi anlamak için öncelikle mevcut takipçi kitlenizi analiz ederek onların ilgi alanları hakkında bilgi edinmelisiniz. Çoğu sosyal medya platformu, mevcut hedef kitleniz hakkında analiz yapmanıza yarayan ve öngörüler sunan algoritmalara sahiptir. Mesela Twitter Analytics, mevcut takipçilerinizin ilgi alanları yaşı, cinsiyeti gibi benzeri özellikleri hakkında sizlere bilgi sunar.

  • Hashtag Kullanın: Bir influencer olmak istiyorsanız ve başarılı olacağınızı merak ediyorsanız hashtag kullanın. İçeriğiniz ancak doğru kitleye ulaştığında anlamlı ve değerli hale gelir. İçeriğinize daha fazla etkileşim kazandırmanın etkili yolu, sosyal medya gönderilerinize uygun hashtagler eklemektir. Bu, özellikle influencer olarak yeni başlayan ve takipçi sayısını arttırması gereken kişiler için önemlidir. Alanınızdaki en alakalı ve trend olan hashtagleri belirleyin. Ardından, içeriğinizin varlığından habersiz olabilecek tamamen yeni bir kitle tarafından görülmesini sağlamak için bunları gönderilerinizde kullanın. Bunun için, alanınızdaki en iyi olduğunu düşündüğünüz içeriği ve hashtagleri belirlemek için belirli yardımcı siteleri kullanabilirsiniz. Bu yardımcı araçlar, sosyal medya kanallarında erişiminizi artırmak için kullanabileceğiniz hashtagleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Doğru hashtagleri bulmanızı çok daha kolay ve hızlı bir hale getirir. Hashtag kullanırken, gönderilerinizi gereksiz hashtagler ile doldurmamaya özen gösterin. Influencer olarak yalnızca gönderinizle alakalı hashtagler kullanmalısınız.

  • Diğer Influencerlar ile İş birliği Yapın: Başlarken ve hala nasıl influencer olunacağını merak ediyorsanız, alanınız da ünlü biriyle iş birliği yapmanız çok yardımcı olabilir. Hayran kitlelerine erişmenizi sağlar ve onları kendi sosyal medya profillerinize çekmenize olanak tanır. Sizinle iş birliği yapmaları için diğer sosyal medya influencerlarına bir şeyler sunabilmelisiniz. Büyük influencerlara ulaşabileceğinizi düşünmüyorsanız küçük influencerlar ile iş birliği yapmanızda size oldukça yararlı olacaktır.

  • Takipçileriniz ile Sürekli İletişim Halinde Olun: Düzenli gönderiler ve iletişiminiz ile hedef kitleniz ve sizin aranızda güven oluşturun. Gönderileriniz sürekli resim ve bilgi ile dolu olmak zorunda değil. Ancak düzenli bir içerik yaratmak, takipçileriniz üzerindeki etkinizi artıracaktır. Alternatif olarak, yapay zekaya dayalı sosyal medya algoritmaları bunları algılayabileceğinden, bu faaliyetler büyümenizi sınırlandırdığından, botlar veya etkileşim araçları kullanmaktan takipçi satın almaktan uzak durun. Son olarak, güvenmediğiniz ürünleri veya uzmanlığınızla alakasız ürünleri tanıtmaktan kaçının. Bu sayede takipçileriniz arasında bugüne kadar oluşturduğunuz güveni sağlayabilirsiniz. 

influencer reklam ajansı

0 Yorum

İlk yorum yapan sen ol!

Bir Yorum Bırak