Influencer Pazarlama Nedir

Influencer Pazarlama Nedir

Birçoğumuzun neredeyse her gün karşılaştığı influencer pazarlama kavramını anlamak için öncelikle influencer kelimesini bilmek gerekir. Influencer genellikle çeşitli sosyal medya platformlarını oldukça aktif kullanan ve çok sayıda takipçi sayısına ulaşan kişidir, bir sosyal medya hesabı yöneticisidir. Influencerlar günümüzün ünlüleri olarak düşünülebilir. Influencerlar, insanları kendilerine özendirme gücüne sahip kişilerdir. Çeşitli şirketler ağızdan ağza pazarlamanın gücünü biliyor ve bunu kullanıyor. Influencer pazarlama da aynen böyle çalışıyor markalar ürünlerini influencerlarla anlaşarak, hedef kitleye sunuyor. Daha sonra anlaşma sağlanan influencerlar Instagram gönderilerinde, Facebook gönderilerinde veya diğer sosyal medya platformlarında, ürünlerden, hizmetlerden bahsederek insanlara tanıtım yapıyorlar. Birçok marka influencer pazarlamayı çoğunlukla farkındalığı artırmak için kullanır, ancak aynı zamanda yeni ürünler veya kampanyalar başlatırken de influencer pazarlama oldukça faydalıdır. Influencer pazarlamaya basit bir örnek verelim; bir marka popüler bir Instagram hesabı bulur ve ona bir ürün gönderir. Ardından, influencer, söz konusu ürünle bir resim veya video yayınlar ve markanın internet sitesinde kullanmak üzere bir indirim kuponu paylaşır. Takipçiler kısa bir inceleme ile ürünü görür ve satın alma yapmak için kuponu kullanır. Bu senaryo bir etkileyici pazarlamaya örnek olarak verilebilir. Ancak bu işler ile ilgilenecek zamanınız veya yeterli donanımınız olmayabilir, bu işleri sizin için en iyi şekilde yapabilecek bir influencer reklam ajansıyla anlaşabilirsiniz. Influencer reklam verme stratejisinde influencerları genellikle kullandıkları sosyal medya platformlarına göre sınıflandırabiliriz. Genellikle popüler influencerlar tüm sosyal medya platformlarında bulunmaya özen gösterirler. Bazı influencerlar ise sadece tek bir sosyal medya platformunda bulunmayı tercih ederler. Influencer pazarlama stratejiniz üzerinde çalışırken hangi sosyal medya platformunun sizin için en uygun olacağını belirlemeniz gerekir. Örneğin; moda ürünlerinin reklamını yapmak büyük olasılıkla Instagram'da en iyi sonucu verecektir, ancak yeni teknoloji incelemeleri sipariş ederken YouTube'dan daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.

Influencer Pazarlamada Kullanılan Stratejiler

  • Sosyal Medya Hesaplarınızı Bir Profesyonele Bırakın: Markalar ile tüketicinin arasındaki iletişim sosyal medya platformları ile güç kazandı. Bir influencer sosyal medya hesabı yönetiminde başarılıdır. Bu nedenle işletmenizin veya markanızın sosyal medya hesabını yönetmesi için bir influencerla anlaşabilirsiniz. Bir influencerla anlaşmaya varmadan önce influencerların, marka kültürünüze uygun olduğundan emin olun.

  • Bağlı Kuruluş Pazarlaması: Influencer pazarlama her ne kadar marka bilinirliği için tercih edilse de markanızın satış yapmasına da büyük ölçüde katkı sağlar. Basitçe bu pazarlama stratejisinde, influencerın size kazandırdığı her ürün satışı için onlara belli bir komisyon ödersiniz. Bağlı kuruluş pazarlaması, markanız için istediğiniz hedeflere ulaşmanız için etkili bir yoludur. Bağlı kuruluş pazarlaması için net ve planlı olmanız gerekir.

  • Bir Etkinlik Yapın: Influencerlar ile çevrimdışı bir etkinlik oluşturun. Böylece hem çevrimiçi müşterileriniz hem de çevrimdışı müşterilerinizi tek bir noktada buluşturabilirsiniz. Yüz yüze etkinliklerde influencer marka deneyimlerini hedef kitleye aktarabilir. Bu etkinliklere düzenlerken bölgeye ve tüketiciye en doğru influencerı belirlemek son derece önemlidir.

  • Sponsorlu İçerik Üretin: Sosyal medya platformlarında sponsorlu içerikleriniz çok büyük olasılıkla doğru insanlara ulaşacaktır. Sponsorlu içeriklerinizde müşteriyi doğrudan web sitenize yönlendirmek yerine müşterinin öncelikle size bir mesaj ile ulaşmasını önerebilirsiniz. Bu yöntem ile potansiyel müşteri adayı ile daha iyi bir ilişki kurabilirsiniz. İçeriklerinizde fotoğraf yerine, anlaşma sağladığınız influencer ile hazırlanmış video kullanabilirsiniz. Video, fotoğrafa göre daha akılda kalıcı ve daha etkilidir.

  • Eşantiyon Ürünler: Tüketiciler, ücretsiz ürünler kazanma şansı olan yarışmalara katılmayı severler. Markanız Influencerların ve sosyal medyanın yardımıyla binlerce kişiye ulaşabilir. Müşteriler için eşantiyonlar bir marka ile bağlantı kurmanın en eğlenceli yolu olarak görülür. Bir şeyler kazanma fırsatı, insanları markanızla etkileşim kurmaya motive eder. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri bu etkinliği içeriklerinizi takip eden insanlar için yaptığınızı unutmamanız ve hediye edeceğiniz ürünün markanız ile alakalı bir ürün olmasına özen göstermenizdir.

  • Marka Elçisi: Günümüzde birçok marka, marka elçisi bulmak için güvenilir influencerlar ile görüşme gerçekleştiriyor. Marka elçileri, markanın yüzleridir, marka elçileri sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunurlar, çeşitli etkinlikte markayı temsil eden kişilerdir. Bir marka elçisi, markanızın ürününü düzenli olarak kullanmalı ve devamlı olarak tanıtmalıdır. Uzun vadeli bir influencer reklam verme süreci düşünüyorsanız tercih edebileceğiniz bir stratejidir.

  • Influencerlara Hediyeler Gönderin: Herkes hediye almayı sever, influencerlara hediyeler gönderebilirsiniz. Hediye gönderdiğiniz influencerlar, markanıza, ürününüze içeriklerinde yer verebilir onları takipçilerine tanıtabilirler. Belki de gönderdiğiniz hediyeler influencer tarafından kullanılarak, uzun süreli bir tanıtım sağlayabilir.

Infuencer Pazarlama Kullanmanız İçin 4 Neden

Influencer reklam verme sürecinin markanıza sağlayacağı 4 avantajı sizler için sıraladık.

  1. Influencer pazarlama marka bilinirliğini arttırır ve sosyal medyadaki markalar için büyük bir organik erişim sağlar.

  2. Influencer pazarlama hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır, influencerlar takipçilerini bir günde kazanmazlar, zamanla belli bir konu üzerine ürettikleri içeriklerle kazanırlar, bu nedenle takipçisi kitlesinin ilgi alanı bellidir.

  3. Influencer pazarlama sosyal medya hesaplarınıza kaliteli ve hedef odaklı içerikler üretir.

  4. Influencer pazarlama insanlara güven verir. Influencerlar hedef kitlelerine güven verme ve güçlü ilişkiler kurma beceresi sayesinde başarılı olurlar. İnsanlar güvendikleri ve özendikleri bir kişiden öneri aldığında bu öneriyi ciddiye alırlar.

influencer reklam ajansı

0 Yorum

İlk yorum yapan sen ol!

Bir Yorum Bırak