Markanız için Doğru Influencer Seçimi

Markanız için Doğru Influencer Seçimi

Markanız İçin Doğru Influencer Seçimi Nasıl Yapılır

Kimliğini ve alanını büyütmek isteyen markaların birçok farklı reklam kampanyasına yönelebilme imkânı bulunmaktadır. Bu kampanyalardan biri influencer marketing, yani influencer pazarlama kampanyasıdır. Bu alanda bir reklam kampanyası hedefleyen bir marka, doğru influencer seçimi yaparak bu kampanyayı verimli şekilde sonuçlandırabilir.

Doğru Influencer Seçimi Nasıl Olmalı?

Marka, hedefleri doğrultusunda bir influencer ile iş birliğine girmeden önce onu hedeflerine ulaştıracak influencer’ı seçmelidir. Doğru influencer seçimi nasıl olmalı sorusu cevabında yapılacaklar şu şekildedir:

  1. Markanızın Hedeflerini ve Kitlesini Belirleyin

    • Marka bu influencer pazarlama kampanyası ile neyi hedeflemektedir?
    • Markanın hedef kitlesi nedir?
    • Markanın mevcut ihtiyacı nedir?
    • Markanın iyi ve öne çıkması gereken yanları nelerdir?

    Gibi sorular markayı tanımaya ve hedefler doğrultusunda ilerlemeye yardımcı olacaktır. Bu cevaplar iyi yönleri reklamlar ile öne çıkararak ihtiyaç olan yönleri yine reklamlar ile gidermeye yaramaktadır.

  2. Hangi Tür Influencer ile Çalışacağınızı Belirleyin

    Influencerlar takipçi sayılarına göre farklı kategorilerle adlandırılmaktadır. Etkiledikleri kitlenin büyüklüklerine göre farklı influencer türü adını alırlar.  Bu kategoriler aşağıda belirtilmiştir. Markanız için uygun olduğunu düşündüğünüz kategorideki influencerları listelemek influencer arayışınızı çok daha rahat hale getirecektir.

    •     Mega influencer

    Mega influencerlar sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan ve genellikle TV Showlarında, dizilerde, ses getiren yapımlarda oynamış fenomenlerdir. Bu influencerlar ile iş birlikleri oldukça maliyetli olabilmektedir.

    •     Makro İnfluencer

    Mega influencer boyutuna gelmemiş fakat 150.000’ den fazla takipçisi olan influencerlar makro influencer olarak adlandırılmaktadır. Makro influencerlar alanda birçok farklı markayla ve büyüklüğü değişen işletmelerle iş birlikleri yapmaktadır.

    •     Mikro İnfluencer

    Takipçi sayısı 150.000’den az, 10.000’ den fazla olan influencerlar mikro influencer olarak adlandırılabilir. Mikro influencerlar küçük işletmelerin sıklıkla tercih ettiği kesimdir. Bu influencerlar ek gelir olarak bu işi yapmakta ve genellikle takipçileri ile arasında eğlenceli ve güvenilir bir uyum olmaktadır.

    •     Nano İnfluencer

    10.000’den daha az takipçisi olan fakat takipçilerinden çok yüksek bir oranda etkileşim alabilen influencerlar, nano influencer olarak adlandırılır. Nano influencerların hitap ettikleri kitle sınırlı olsa da bütçesi kısıtlı işletmeler bu influencerları tercih etmektedirler.

  3. Markanız ile Uyumlu Bir Influencer Araştırmasına Başlayın

    Seçilecek influencerın hedef kitlesi ile markanın hedef kitlesi uyumlu olmalıdır. Örneğin spor ürünleri satan bir markanın sporcu bir influencer ile iş birliği yapması beklenir. İnfluencer marketing çalışmasının amacı budur. Markanın kategorisi ile influencer’ın ürettiği içerikler benzerlik göstermelidir.

  4. Influencer’ın Hedef Kitlesini Gözden Geçirin

    Doğru influencer seçimi aşamasında markanın hedef kitlesi kadar influencer’ın da hedef kitlesi çok önemlidir. Takipçileri, markanızın ürün ve hizmetleriyle ilgilenebilecek kişiler olmalıdır. Çünkü çalışacağınız influencer’ın hedef kitlesi yani takipçileri sizin potansiyel müşterilerinizdir.

  5. Influencer’ın Etkileşim Oranlarını Kontrol Edin

    İş birliği yapılacak olan influencer’ın etkileşim oranları erişilecek potansiyel müşterileri belirlediğinden önemlidir. İnfluencer’ın aldığı beğeniler, yorumlar, olumlu/ olumsuz yorum sayısı gibi birçok unsur influencer ile çalışıp çalışmama kararını etkileyebilmektedir. Sosyal medyada rakamlar etkileşimi ifade eder ve doğru influencer seçimi noktasında markanız için önemlidir.

  6. Influencerların Dilini Anlayın

    Çalışacağınız influencer’ı tanımak, kendine ait kullandığı dili ve ilgi alanlarını tanımak iş birliğinizi kolaylaştırmak açısından önemlidir. Markanızın ürün veya hizmetinin tanıtım yazısını onun diline göre düzenleyebilir veya takipçilerini yani potansiyel hedef kitlenizi analiz edebilirsiniz.

  7. İletişime Geçin

    Markanız için doğru influencer seçimi yaptıktan sonra tek kalan şey influencer ile iletişime geçmektir. Markanın hedeflerine uygun reklam kampanyası, tanıtım yazısı gibi yolların ne olacağını kesinleştirerek ilerleyebilirsiniz. Her şey ayarlandıktan sonra yapılacak sözleşmeden sonra önemli maddeler taslak haliyle tamamlanmış olacaktır. Tüm bunlardan sonra Influencer pazarlama çalışmalarınızın sonucunu yavaş yavaş gözlemleyebilirsiniz.

Doğru şekilde influencer seçimi yapmak, markanın potansiyel müşterilerini çekmek, satışları arttırmak, marka itibarını güçlendirmek, rakiplerin önüne geçmek gibi birçok hedefin doğru şekilde ilerlemesi için en önemli kararlardan biridir. Çünkü influencer, sizin markanızın canlı insan yüzüdür. Doğru influencer seçme ve influencer ile iletişime geçmek konusunda yardıma ihtiyacınız olduğu noktada GrowByShare influencer reklam ajansı olarak bir iletişim formu kadar yakınınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.

influencer reklam ajansı

0 Yorum

İlk yorum yapan sen ol!

Bir Yorum Bırak