Neden Influencer Marketing Yapmalıyım

Neden Influencer Marketing Yapmalıyım

Günümüzde dijital platformlar sayesinde sosyal etkileşim ağımız hızla genişlemektedir. Reel Dünya’da asla tanışma imkanı bulamayacağımız kişilerle Sosyal medya araçlarıyla iletişim kurabilir, daha önce duymadığımız marka, ürün ve hizmetlerden haberdar olabiliriz.

 Sosyal medya platformlarında kullanıcılar kişisel kimliğini yansıtmanın yanında işletme hesapları ya da kurumsal hesaplar açarak sosyal medyayı pazarlama aracı olarak kullanmaya başlamışlardır.  Yeni pazarların ve pazarlama kanallarının oluşmaya başladığı bu dijital çağda, Influencer marketing en önemli pazarlama çalışmalarından biri olarak kabul edilir. 

Influencer Marketing Nedir

“Etkileyici” anlamına gelen influencer, farklı sosyal medya mecralarında belirli bir güce ve popülerliğe sahip olan kişidir. Paylaşımlarıyla takipçi kitlesini etkileyen bu kişi bilirkişi konumundadır. Bu “bilirkişi” ünvanı onun deneyim ve paylaşımlarının samimiyetine güvenip ona inanan takipçileri takipçileri tarafından verilmiştir. Influencerlar sanatçı, fenomen, blogger, Youtuber ya da İnstagram’da çok sayıda takipçisi olan herhangi biri olabilir. 

Influencer marketing ise; dijital medya kanallarını kullanarak büyük kitleleri etkileme gücü bulunan, takipçileri tarafından paylaşımlarına güvenilen ve bilirkişi olarak kabul edilen bu kişilerin etkileşim ağını kullanarak satın alma davranışlarını etkileme üzerine kurulu bir pazarlama stratejisidir.  İnfluencer marketing çalışmalarında marka ile bu hesap ya da kişi beraber iş ortaklığı yapar. İnfluencer ise markayı, ürünü ya da belirli hizmeti ön plana çıkartacak içerik paylaşımında bulunur.

Influencer Marketing Çalışması Nasıl Yapılır

Tüketiciler daha önce başkaları tarafından deneyimlenmiş ve güvendikleri kişiler tarafından önerilen ürünleri ya da hizmetleri satın almaya daha meyillidirler.

Influencer Marketing yapılırken ilk önce marka hedefinizi ve buna bağlı olarak doğru hedef kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir. Markanızı daha tanınır mı yapmak istiyorsunuz? Ya da Web sitenizin ziyaret oranını arttırmayı mı hedefliyorsunuz? Yoksa ürünlerinizin reklamını yaparak satışlarınızı arttırmak istiyorsunuz?  İşte bu sorulara vereceğiniz cevaplar hem pazarlama stratejinizi belirleyecek hem de hedef kitlenize göre doğru influencer seçmenize yardımcı olacaktır. 

Doğru Influencer’ı seçerken, Onun hangi platformlarda aktif olduğundan hangi çeşit içerikler hakkında paylaşım yaptığına kadar birçok noktayı göz önünde bulundurmalısınız.  Influencer’ın marka değeri ile örtüşmesi ve markanın ürünleri veya konsepti ile ilgili olması tüketiciyi daha çok etkileyecektir. Mesela bir vitamin markası için İnstagram’da sağlıklı yaşam videoları hazırlayıp paylaşan bir Influencerın seçilmesi hem ulaşılmak istenen hedef kitle açısından hem de güvenirlilik açısından avantaj sağlayacaktır.

Size en uygun Influencer’ı seçtiğinizde ise planlama yaparak nasıl bir yol izleyeceğiniz belirleyebilirsiniz. Tanıtımları Youtube, Facebbok, Twitter gibi sosyal ağlardan hangilerin yapılacağına karar verilmedir. İnfluencer’ın ve takipçilerinin en çok aktif olduğu sosyal medya platformlarına yönelmek gerekir. Bu sayede kısa sürede daha geniş bir kitleye ulaşmak mümkün olur. 

Influencer tarafından paylaşılan ürün tanıtım içeriklerinin günlük olağan akışında, doğal ve samimi paylaşımlar olmasına dikkat edilmelidir.  Profesyonel videolarla birlikte özel kampanyaların da tüketiciyle paylaşılması sağlanmalıdır. 

Influencer marketing yapılırken çalıştığınız Influencer’la sürekli iletişim halinde olmak, onun görüşlerini almak çok önemlidir.  Çünkü marka, ürün ya da hizmet ile takipçileri arasında bir köprü görevi görerek takipçilerinin neyi beğeneceğini en iyi şekilde bilen taraf odur. 

Influencer Marketing Çalışmalarının Avantajları Nelerdir

influencer marketing çalışmaları yapmanın firmanıza bir takım yararları ve avantajları olacaktır. Bu avantajların ilki ikna edici bir Influencer sayesinde markanızın daha tanınır ve erişilebilir hale gelmesidir. Çünkü Influencer pazarlama tekniğinde herhangi bir kısıtlama yoktur. İnfluencer’lar sayesinde markalar, hedef kitlelerinden farklı kitlelere de ulaşabilirler. Mevcut müşteri portföyünün sadakati önemli olsa da müşteri tabanını artırmanın büyük avantajı zamanla fark edilir hale gelecektir.

Yapılan bir tüketici alışkanlıkları araştırmasına göre, insanların %49’u bir ürün satın alırken influencer’ların tavsiyelerine dikkate alıyor. Tüketiciler, güvendikleri bir kişinin önerdiği şeyleri satın alırken bir yandan da markaya güven duymaya başlarlar. Bu yüzden Tüketicilerin influencerların önerdiği bir markayı tercih etmesiyle o kişiye duydukları güven arasında doğru orantı olduğunu söyleyebiliriz. 

influencer marketing çalışmaları ile markanızı alışıla geldik tanıtım tarzlarının dışına çıkartarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. . Hedef kitlenize göre doğru influencer ile çalışmak aslında müşterilerinizle doğrudan etkileşim kurmak demektir.  influencerlar’ın takipçileri sayesinde markanız adına hazır bir pazarlama ağı oluşacaktır. 

Marka bilinirliğinizi artırmak, daha fazla potansiyel müşteri çekmek için influencer marketing dönüşüm oranı en yüksek araçlardan biridir. Bu dönüşümler; satış artışları, web sitesine yapılan ziyaretler veya bir markanın sosyal medya sayfasına eklenen yeni takipçiler olabilir. Hedef ne olursa olsun, influencer hedef kitleyi istenen dönüşümlere yönlendirebilir.

Influencer marketing marka güvenirliğini ve prestijini yükseltmesinin yanı sıra karlı bir pazarlama stratejisidir. Aynı anda birden çok dijital platformda firmanızın tanıtımını sağlayan influencer’lar, ürünlerin hayranları tarafından satın alınmasıyla kar elde etmenize katkıda bulunacaklardır.

influencer’lar doğrudan piyasa analizi yapmanıza imkân tanır. Takipçileriyle iletişim halinde olması sizin ürün ve ya hizmetinizi geliştirip, iyileştirmenize olanak tanır. 

Yapılan bir araştırmaya göre, influencer marketing için harcanan her 1 doların 5 dolar getirisi olduğu hesaplanmıştır. Maliyet ile kar arasındaki oran 1’e 5 olduğundan influencer marketing’ e yatırım yapmak markanız için karlı olacaktır.

influencer reklam ajansı

0 Yorum

İlk yorum yapan sen ol!

Bir Yorum Bırak