Podcast Uygulamasının Dijital Pazarlama Faaliyetlerinde Rolü

Podcast Uygulamasının Dijital Pazarlama Faaliyetlerinde Rolü

Podcast uygulamasının dijital pazarlama faaliyetlerinde rolü birçok farklı şekilde açıklanabilir. Buna geçmeden önce podcast uygulamasının ne olduğunu açıklamak daha iyi olacaktır. Podcast, dijital ses programıdır. Radyonun dijital alana dökülerek genişletilmiş hali olarak düşünülebilir: Radyolara ek olarak indirilebilir, web ortamında kullanılabilir, başka ortamlara aktarılabilir şekildedir.

Pazarlama Stratejisinde Podcast Nasıl Kullanılır?

Podcast, pazarlama stratejisinde yardımcı ve etki artırıcı role sahiptir. Özellikle yurt dışında daha çok dinlenmelere sahip olan Podcast’ i global bir hedef kitleye hitap ediyorsanız kesinlikle kullanmalısınız.

Gelişen ve gelişmeye devam eden platformların arasında podcast de yerini almıştır. Podcast; arabada giderken, yürüyüş yaparken, yemek yerken, yemek yaparken arkada çalmasıyla dinlenilebilecek ses kayıtlarıdır. Herhangi bir görüntüye bağlı kalmadan devam etmesi, sadece dinleme üzerine olması ve dinleyiciyi yormaması Podcast’ in kullanılabilirliğini artıran avantajlardır. Dijitalde kendine yer edinen podcast, Spotify gibi bazı sosyal medya platformlarının yükselmesiyle daha çok yükselmektedir.

Pazarlama stratejilerinde markanın podcast alanında etkin olması önemlidir. Peki pazarlama stratejisinde Podcast’ i nasıl kullanabilirsiniz?

  1.  Sektörünüzle İlgili Özel Bilgiler Verebilirsiniz

    Sektörünüzdeki gelişmelerle ilgili verdiğiniz özel bilgiler, kitlenizi bu alana toplayabilir. Sektörde güçlü isimlerle röportajlar, güncel haberlere değinmek gibi birçok şey sesli bloğunuzu aktifleştirecek ve hedef kitlenizi toplamanıza yardımcı olacaktır. Bu verdiğiniz bilgilerle marka bilinirliğiniz ve marka sadakatiniz artacaktır. Okuma oranlarının düşük olduğu ülkemizde podcast yayınlarında dinleyici kitlesi çekmek daha mantıklı olabilmektedir. Elbette bu noktada blog içeriklerini seslere dönüştürerek podcast haline getirip içeriğin döngüsünü ve etkinliğini sağlayabilirsiniz.

  2.  Sosyal Medya Paylaşımlarınızda Kullanabilirsiniz

    Sosyal medya yönetiminde podcastlerin varlığından güç almak markanız için oldukça faydalı olacaktır. Birçok marka sahibi sosyal medyada etkin olmanın ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Sosyal medya hesaplarında içerik üretmek ise sosyal medya tarafıyla ilgilenen birimlerin üzerinde durduğu bir konudur. İçerik planlaması, gönderi paylaşımları arasında podcast içeriklerinin tanıtımını yaparak hem sosyal medya görünürlüğünü aktif kullanabilir, hem de yeni müşterilerinizi podcast içerikleriyle sağlayabilirsiniz. Sosyal medyadaki stratejinizde podcastler pazarlama faaliyetlerinde markanıza oldukça katkı sağlayacaktır.

  3. Ürünlerinizi Tanıtarak Satışları Artırabilirsiniz

    Podcast uygulamasında tanıttığınız ürün veya hizmetler, potansiyel müşterilerinizi satın almaya teşvik edebilir. 300.000 podcast dinleyicisiyle yapılan araştırmaya göre, bu dinleyicilerin %63'ü podcast uygulamaları tarafından tanıtılan ürünü satın aldıklarını belirtmişlerdir. Ürün veya hizmetlerinizin tanıtımı gibi konularda podcast uygulanarak satışları artırma imkânı marka için en önemli maddedir. Her marka satışlarını artırmak için sosyal medya çalışmaları, SEO çalışmaları gibi birçok faaliyet yürütmektedir. Bu amaca yönelik podcast içeriklerinde satışlarda artış olduğu gözlenmiştir.
  4.  Yeni Kitle Edinmenize Yardımcı Olabilir

    Podcastler Apple Podcasts, iTunes, Spotify, Google Play ve diğer birçok platform gibi çeşitli dijital medya kanallarında yer alabilir. Bu noktada markanın birçok yerde görünme olasılığı vardır. Bu çeşitli platformlardan da birçok yeni kullanıcı gelebilir. Bu yeni kullanıcılar artık sizin yeni hedef kitleniz haline gelebilmektedir. Bu hedef kitle ise yeni içeriklerinizi dinleyecek, markanızla ilgilenecektir.
  5.  Müşterilerinizle Aranızdaki Bağı Geliştirin

    Podcastin en avantajlı olduğu konu hiç şüphesiz müşterilerine yalın bir kanal üzerinden seslenmesidir. Podcastler, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yollarda, mutfakta, koşuda dinlenebilir. Böyle ortamlarda konuşulan konular genelde doğrudan etkiye sahiptir ve rahat bir alan olmaktadır. Bir kullanıcı X markasının bilgilendirici bir podcastini koşu yaparken dinlediğinde konuşmanın bir bölümüne gülerse muhtemelen o markanın başka podcastlerini de dinler ve markaya “ısınır.”

 Podcast’ in bu güçlü yanı, müşterilerinizle aranızda derin bağlar kurmanızı sağlar. Pazarlama faaliyetlerinin gelişmesiyle artık müşterinin rahatlığı ve düşüncesi en ön plandadır. Müşteriyi ön plana alan satış anlayışına göre tüm kanallardaki stratejiler revize edilmekte, buna göre yeni stratejiler oluşturulmaktadır.

 

Podcast, içerik oluşturması kolay, maliyeti düşük ve pozitif etkilerle geri dönen bir platformdur. Sağlam bir marka otoritesi oluşturmada oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca podcast hazırlarken daha yaratıcı içerikler üretebilirsiniz. Diğer dijital faaliyetlerin aksine kurallar çizilmemiştir. Samimi bir iletişim dili, bilgilendirici içerikler, müşterilerin ürün hakkındaki şüphelerini gidermek gibi birçok durumda avantajlı konumdadır.

Siz de podcast içeriği oluşturmak hakkında görüşlerinizi bizimle paylaşabilir, sorularınızı yorum kısmında sorabilirsiniz.

influencer reklam ajansı

0 Yorum

İlk yorum yapan sen ol!

Bir Yorum Bırak